Debiteuren die niet betalen? Incasso!

U zit al enkele maanden met een debiteur met een openstaande rekening. Misschien heeft u al diverse malen contact gezocht met de debiteur, maar u krijgt geen response. Telefoontjes blijven onbeantwoord en op brieven kunt u ook geen reactie. Een lastige situatie. De kans is namelijk groot dat u de diensten of producten al geleverd heeft. U ging er van uit dat de debiteur de rekening gewoon op tijd zou betalen.

Wellicht heeft de klant in het verleden zijn of haar rekeningen wel gewoon op tijd betaald. Misschien overweegt u om een incassobureau in te schakelen. Zeker geen gek idee. Want de rekening moet wel gewoon betaald worden. Misschien heeft u al BTW aangifte gedaan en heeft u de BTW al aan de belastingdienst afgedragen. Natuurlijk kunt u dit in een volgende aangifte weer verrekenen, maar het zou beter zijn als de factuur gewoon betaald werd.

Inschakelen incasso / deurwaarder

Veel bedrijven kiezen ervoor om een incassobureau in te schakelen. Vreemd is dat ook niet, want er wordt vaak gewerkt met no cure no pay incasso. Vrijwel alle grote incassobedrijven werken op deze manier. Ook kan een deurwaarder u mogelijk helpen bij deze situatie. U kunt de rekening overdragen aan het incassobureau en deze gaan voor u aan de slag. De bedrijven hebben een eigen ontwikkelde methode waarmee rekeningen kunnen worden geïncasseerd. Zo gaan de medewerkers van het bureau bellen met uw debiteur. Er worden (aangetekende) brieven verzonden en in sommige gevallen gaan ze zelfs langs bij uw debiteur (dit gebeurd in uitzonderlijke gevallen).

Facturen die alsnog betaald worden

Een incassobureau kan in veel gevallen zorgen dat uw openstaande rekening alsnog betaald wordt. Natuurlijk werken de mensen van het incassobureau niet gratis. De kosten worden echter doorberekend aan uw debiteur. Zo kan een incassobureau bijvoorbeeld inzicht bieden in dit proces. Dit heeft immers de rekening niet op tijd betaald. In veel gevallen kost het u dus niets om het incassobureau aan de slag te laten gaan voor u. Dit maakt de stap vrij klein en hierdoor kiezen steeds meer bedrijven ervoor om dit onderdeel uit te besteden.

Zoals gezegd zullen veel debiteuren de rekening gaan betalen op het moment dat het incassobureau zich ermee gaat bemoeien. Het zal echter niet in 100% van de gevallen lukken. Een volgende stap is om bijvoorbeeld een deurwaarder in te schakelen. Het incassobureau kan u hierbij vaak adviseren.